Lemezjátszó Pajor Tamással
A rendszerváltás előtti időszak leghírhedtebb figurája, az egykori Neurotic punk-rock együttes frontembere, a legendás szóvirágalkotó művész mesél az 1989-es Ámen című albumról január 11-én Horváth Gergelynek. A művészet érvényes mintája

Pajor Tamás zenei pályafutását 1980-as évek elején kezdte a Neurotic együttesben, amely a késő Kádár-korszak egyik legkultikusabb, legformabontóbb magyar underground zenekara volt. Pajor elmondása szerint lázadásból hozta létre az együttesét, amely hét évvel a megalakulás után, 1987-ben fel is bomlott. A zenész ekkor lépett be a Hit Gyülekezetébe. A dolog furcsaság, hogy Pajor épp a róla, és a Neuroticról  forgatott Xantus János-féle film készítése közben tért meg. Felhagyott a kábítószerekkel és még a film befejezése előtt megalapította az Ámen nevű új együttesét.

amen2.jpg

A megtérésről:

„Régies kifejezés, Károli Gáspár használja ezt. Az Ószövetségben a megtérés leginkább a visszatérésről szól. Az Újszövetségben pedig a gondolkodásmód megváltoztatását jelenti. Teljes fordulatot ez, amelyben az ember odafordul az Istenhez. Fontos, hogy ne vallási alapon közelítsük meg ezt a témát, mert az igazi megtérés nem vallás, hanem hazatérés a jó atyához. Jézus mondja a Tékozló fiú példázatában: a visszafordulás azt jelenti, hogy az Istentől elfordult ember hazatér az őshazába, hazatér a Teremtőhöz, a megnyugváshoz. Az embernek új önazonossága lesz, vagyis ez a folyamat az egész személyiségre kiterjed. Minden átalakul, és így volt ez velem is.(…)

„ A spirituális találkozásom a feltámadott Jézussal erősen meghatározta az első lemezemet.  Pedig még az első hónapban az sem volt biztos, hogy a zenével foglalkozom majd. Én akkoriban bármire képes lettem volna. Ha Isten azt kéri tőlem, akár villanyszerelőnek is beállok. Valószínűleg bármit örömmel fogadtam volna. De az Úr nem ilyen, azt adja, ami mindig is belénk van kódolva. (…) 1986-ban, a megtérésem után elkezdtem újra dalokat írni, de először csak tényleg Istenre fókuszáló, vagyis Istent dicsérő szövegek születtek. Aztán idővel rájöttem, és megértettem, hogy az Úrban szabadság is van. Vagyis felfogtam, hogy szinte bármiről lehet írni. (...)

"Az Ámen első lemezén jellemzően evangelizációs tartalmú szövegek találhatóak, de mellette már megjelennek a szociológiai, pszichológiai, társadalmi reflexiók is.(…) Az album zenei világa mutat némi kontinuitást a korábbi zenei ízlésemmel, alapvetően hard rock és rhythm and blues az,  amit játszottunk  funky elemekkel, illetve egy dal erejéig a rap is megjelenik. Ez akkoriban annyira újnak tűnt, hogy magának a dalnak is ez lett a címe: Rap. Ez nagyjából olyannyira új volt, mintha 90-es években egy Kft.-ét mondjuk Online Kft.-nek neveztek volna el. Az Ámen lett az első magyar keresztény pop-rock lemez.”

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr116345780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása