Lemezjátszó Sebő Ferenccel
Lemezjátszó Sebő Ferenccel
Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, dalszerző, zenetudós, az 1980-ban megjelent Énekelt versek című műfajalapító albumról mesél Horváth Gergelynek.

Sebő Ferenc a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának kollégiumában ismerkedett meg Halmos Bélával, a szerencse úgy hozta, hogy egy kollégiumi szobában kerültek. Már korán elkezdték a magyar írók verseinek zenés feldolgozását, tulajdonképpen ez megelőzte a népzenei munkásságukat is. A korai…

Lemezjátszó Müller Péter Sziámival
Lemezjátszó Müller Péter Sziámival
A Sziámi együttes 1989-es Ha… című korongjáról mesél az alternatív zenei élet egyik meghatározó dalszerzője, szövegírója és énekese Müller Péter Sziámi Horváth Gergelynek december 28-án.

Müller Péter a Kontroll Csoport megszűnése után alapította (1983) Bárdos Deák Ágnessel a Sziámit. Az együttes kritikusai szerint ugyanazt a szövegcentrikus, önirónikus depresszív stílust vitte tovább, amit a Kontroll Csoport képviselt.

Prémium beszélgetések - Kollányi Julianna 8. rész.
Prémium beszélgetések - Kollányi Julianna 8. rész.
Kollányi Julianna reklámgrafikus, a Központ Újbudai Kft. munkatársa régóta foglalkozik újrahasznosítással, egyedi desing tárgyak tervezésével. Már a középiskolától kezdve készít ékszereket bőrből, használati cikkekből, talált tárgyakból.

Kávékapszula, evőpálcika, LEGO emberke, LEGO kocka, Micimackó, Kinder tojás, régi bőrök…, a lista állandóan bővül és bővül.Kollányi Juli kamaszkora óta készít ékszereket, praktikus használati tárgyakból, eldobásra ítélt anyagokból, felesleges bőrökből, kinőtt ruhaujjakból, játékokból.

Lemezjátszó Takáts Tamással
Lemezjátszó Takáts Tamással
Takáts Tamás rock- és bluesénekes, dobos és gitáros a Senator együttes első és egyetlen nagylemezéről a Senator című albumról mesél.

Takáts Tamás számos zenei formációnak alapítója volt. Kezdetben a Fáraó, majd a Tinédzser zenekarokban játszott és rendszeresen lejárt a Kölcsey Gimnáziumba, ahol  – többek között  – Dresch Mihállyal is együtt zenélt. Profi zenésszé a Forma 1. nevű zenekarban vált. A következő években az 1979-ben…

Prémium beszélgetések - Edőcs Márta 7. rész
Prémium beszélgetések - Edőcs Márta 7. rész
Edőcs Márta üvegművész alkotásai, tárgyai harmonikus emlékeket, pozitív érzéseket, pillanatokat örökítenek meg. 2020-ban a pandémia második hullámában még láthattuk a B32 Galériában Reload című kiállítását.

Edőcs Márta 1985-óta dolgozik üveggel, kezdetben ólmozott üvegablakokat készített, később színes síküveglapokat olvasztott össze, így jöttek létre a kisplasztikái, szobrai. Manapság ékszereket tervez üvegből, gyöngyből, ezüstből.

Lemezjátszó Móczán Péterrel
Lemezjátszó Móczán Péterrel
Február 15-én Móczán Péter zeneszerző, előadóművész, producer, basszusgitáros, az East együttes alapítója, a zenekar 1981-ben megjelent Játékok című albumának történetéről mesél.

Egész pontosan 1975 november 15-én alakult az improvizatív rockzenét játszó East, az alaptrió tagjai Móczán Péter és középiskolás barátai (Király István, Varga János) voltak. Az első, nagyjából kétéves időszakban először Szakcsi Lakatos Béla volt a billentyűs, a második évben Csík Gusztáv jött a…

Prémium beszélgetések - Gaál Gyöngyvér 6. rész
Prémium beszélgetések - Gaál Gyöngyvér 6. rész
Gaál Gyöngyvér ékszertervező, ötvös szereti, ha tárgyai történetet mesélnek el, kedveli a nemesfémeket, de szívesen nyúl más anyagokhoz is, legyen az műanyag, üveg vagy textil.

Gaál Gyöngyvér ötvösművész a FISE tagja, 1987 óta vesz részt kollektív kiállításokon, első önálló kiállítására pedig 2011-ben került sor. Bizarr, sokszor játékos, nagyalakú ékszerei gyakran idéznek meg közkedvelt mesefigurákat, jellegzetes tárgyakat a magyar népmesék világából. Így ékszerei között…

Lemezjátszó Patkó Béla Kikivel
Lemezjátszó Patkó Béla Kikivel
Február 8-án Az Első Emelet 1990-ben megjelent Kis generáció lemezéről mesél Kiki, aki az ország legsikeresebb énekeseként ’86-tól öt éven át az Év énekese díjazottja is volt.

Patkó Béla Kiki bár autószerelő-szakközépiskolát végzett, egy percig sem dolgozott a szakmában. Az öntörvényű, énekelni vágyó Kiki hamar megtalálta az útját, első zenekarával a Jeeppel már 1976-tól rendszeresen koncertezett, mint énekes-basszusgitáros. Később az Óceán nevű bandájával vált egy…

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása