Prémium beszélgetések Bráda Judittal 22. rész
A textiltervező, bőrműves különféle méretű hátizsákjainak és kézitáskáinak alapanyaga bőr, amelyet különféle szintetikus anyagokkal társít.

1990-ben szerzett diplomát a MIF Mesterképző Intézetében öltözék és öltözékkiegészítő szakpáron. Mesterei: Abaházy Katalin, Balogh Rozi, Csiba Éva, Jankovics Zsuzsa és Sárváry Katalin. Munkái létrehozásakor szívesen kísérletezik a hagyományos kézműves technikák újraértelmezésével, azok beemelésével a 21. század tárgykultúrájába. 2012-ben Ferenczy Noémi-díjat kapott. Önálló kiállításokat mutatott be Budapesten és Prágában.

1991-től a Magyar Iparművészeti Főiskola Alapképző Intézetben tanít. Kézműves technikával dolgozik, ügyel arra, hogy még kiállításon is egyedi, használható bőrtárgyakat mutasson be, dobozokat, táskákat. Tagja a Matéria-csoportnak.

33657773_2065286200385108_181603625435398144_n.jpg

"..." A különféle méretű és funkciójú táskák – legyen szó hátizsákról vagy kézitáskáról – alapanyaga bőr, melyet a tervező szintetikus anyaggal társít. A csavaros alkatrésszel oldható zsinórok lehetővé teszik, hogy a táskák funkcióját és színkombinációját a viselő kedve szerint alakítsa. Minden táskához tartozik egy imbiszkulcs, mellyel az alkatrészek oldhatóak, így lehet a zsinórokat bárhol és bármikor cserélni. Ezek a táskák túlmutatnak a divatszezonokon, tartósságuk és variálhatóságuk miatt hosszú távon használhatóak. Nem az aktuális divathoz kötődnek, sokkal inkább designtárgyként működnek, állandóságot képviselnek. Egy unanotte táska nem lesz idejétmúlt, mert nem kapcsolódik a trendekhez. A tervezőnek nem célja a szezononkénti megjelenés, de folyamatosan új gondolatokkal, új tervekkel egészíti ki és építi tovább kollekcióját. Jelenleg több mint tíz modell létezik, és ezek száma folyamatosan növekszik, mely a funkciók szerint is bővül: öv-, alkalmi, oldalés mindennapi használatra szánt kis méretű táskák is tervben vannak. A prototípusokat minden esetben Bráda Judit készíti el, de vannak segítői, akik a kivitelezés egy-egy fázisán dolgoznak. Jelenleg a táskák műhelymunkaként készülnek, de a példányszám növekedésével a kapacitás bővítése is a tervek között szerepel. Az unanotte táskák igen széles célközönség számára jelenthetnek jó választást. A basic darabok, amik hagyományos, fekete bőrből és egyszerűbb színösszeállítással készültek, szinte bárki számára ideálisak lehetnek. De vannak olyan extrém színvilágú, izgalmasabb darabok is, melyek kivételes alkalomkor lehetnek érdekes kiegészítők. Az eddigi visszajelzések alapján a vásárlóközönség nyitott erre a fajta megoldása is. A tervező szívesen és gyakran tervez egyedi kérésre is. Ezeknek a különleges daraboknak a megalkotása folyamatos inspirációs forrást és megújulási lehetőséget jelent számára. Az egyszerű szerkezetű, elegáns anyagból készült és letisztult formavilággal rendelkező tárgyakat a díszítésük, megmunkálásuk, részletmegoldásaik teszik izgalmassá. Bráda Judit személyiségében ötvöződik tanítói hivatásának szeretete és a tárgyalkotás iránti szenvedélye."

Sipos Tünde művészettörténész

Forrás: https://www.epa.hu/01000/01059/00268/pdf/EPA01059_magyar_iparmuveszet_2019_6_030-033.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr1416614278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása