Átmenet
Schmal Károly kiállítása október 27-től november 19-ig látogatható.

A kiállítást Grászli Bernadett művészettörténész nyitotta meg.

A szakralitás tématikáját boncolgató kortárs művész, Schmal Károly alkotásaiból rendezett kiállítást nyitott meg Antall Nikolett, a KözPont Kft. kulturális igazgatója és Sulyok Miklós művészettörténész a B32 Galériában, december  9-én.

"Schmal Károly azon kevesek közé tartozik, akik valamiképpen ‘úgy maradtak’ az elmúlt húsz-huszonöt évben: sem tematikája, sem gondolkodásmódja nem változott alapvetően. Rajzzal és vegyszerekkel ‘kihűtött’, objektivizált fényképei mindig is erős metafizikai determináció érvényében és kötésében készültek, s mindig is a fény-árnyék dualitásával foglalkoztak kimérten, szárazon, valami furcsán-lelkes fatalizmus elszegényített monokróm vagy alig színezett (munka)ruhájában. Képeinek árnyékot vető geometriai elemei éppúgy merednek vagy hevernek a kopárságában is gazdagon értelmezhető, valóságos téri-táji képzeteket keltő-befogadó síkon, mint Pilinszky alvó szegei a jéghideg homokon, ám a lírai homályt Schmal mértanias utalásokkal foszlatja szét. Pontosabban: részint a hatvanas-hetvenes évek konceptuális fotógyakorlatára emlékeztető geometrizáló fegyelemmel, részint a klasszikus avantgárd (leegyszerűsítve) konstruktivistáinak műveire emlékeztető formarenddel mintegy konkretizálja-fókuszálja a fény-árnyék mozdulatlanná állandósított kettősségét. A konceptuális gondolkodásmód hatására utal a szerialitás is, melynek eredményeképpen viszont megmutatkozik a mozgás változást kikényszerítő ereje iránti érdeklődés; a ‘vizsgálat’ azonban mindig a mozdulatlanság monstranciaszerű felmutatásával ér véget."

Hajdu István

248379604_2978465585762970_6432061489316082392_n_1.jpg

A látható és a láthatatlan összjátékát, az alapformákat, a fekete és a fehér közötti átmenetet, a két szín közötti árnyalatokat és a keresztény kultúra szimbólumait feldolgozó Schmal Károly-alkotásokat állították ki a karácsonyi ünnepek alkalmából a B32 Galériában. Sulyok Miklós művészettörténész a tárlat megnyitóján Jean-Luc Marion francia, 20. századi filozófus gondolatait idézte: „a láthatatlan a láthatóban lakik”. Ez a tematika ugyanis – ahogy a tudós fogalmazott – feléleszti az elmében lakozó intuíciót.

szu_8154.jpg

„Az adventi ünnepekből adódóan Schmal Károly műveinek kiállítása tökéletes választásnak bizonyult, hiszen ő az egyik legelismertebb kortárs, a szakralitást boncolgató művész” – mondta lapunknak Antal Nikolett a KözPont Kft. kulturális igazgatója. Szerinte a kiállító teremben egymással szemközti falakon található alkotások egymásra utalnak; így a meggyűrt, megsebzett papírok a szemben látható fából készült, feketére, szürkére, fehérre festett keresztekkel Jézus Krisztis sebeit idézik fel.

szu_8164.jpg

A december 30-án záródó tárlaton több év munkáját tekinthetik meg az érdeklődők, így az alkotások között találkozhatnak az 1970-es években készített konceptuális fotókkal, különleges módszerrel megvágott, beburkolt és megvilágított fémlapokkal, meggyűrt papírokkal, kereszt alakú és a geometrikus alakok installációival.

Forrás:˙Újbuda

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr7517781614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása