Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém
közönségtalálkozó a B32-ben

Használaton kívüli sárkányról, „Hamlet-szerű” nyúlról, Kicsibácsiról, mint szalonzenészről is meséltek a nézőknek november 2-án az előadás szereplői: Katona László, Jaskó Bálint, Jankovics Anna színészek, Gyulay Eszter rendező és Dániel András író.

Családok, gyerekek, felnőttek, fiatal felnőttek számára készült abszurd mese ötletéről, a színházi adaptáció megszületésének nehézségeiről, vicces pillanatairól, Imikém karakterének eredettörténetéről és még sok más kulisszatitokról is szó esett a közönségtalálkozón.

Már a beszélgetés elején kiderült, hogy sokan ismerik és kedvelik Dániel András könyveit, meséit, sőt, nem csak a gyerekek, de a szülők is rajonganak a szerző furcsa, de mindenképpen szerethető figuráiért.

Gyulay Eszter Dániel András írásaiból válogatta össze a darab jeleneteit, és többek között A nyúlformájú kutya című mesét is felhasználta. A produkció a premier pillanatában bebizonyította, hogy látványával, színészi játékával, a színpadra adaptált novellák viccesen asszociatív dramaturgiájával képes megeleveníteni a szerző által kitalált fantáziavilágot.123264996_2717131801896351_1012888146068421863_o.jpg

„A szabadság lehetőségei és korlátai érdekeltek elsősorban, az, hogy az ember egy ilyen szinte láthatalan mikrokozmoszban, hogyan is tud maximálisan szabad lenni a másik ember által. Az egymást inspiráló játékosság izgatott, amely képes egy egész világot újrateremteni. A mikrovilágban minden leképezhető a kinti nagy világból. Erre a történetre még a covid előtt találtam. Amikor megjelent a vírus, fel is hívtam Andrást, és mondtam neki, hogy senki sem fogja elhinni nekem, hogy a dióban élő figurák élete, zárt története nem a pandémiára akar reflektálni. Valahogy így összecsúszott a két dolog.”(Gyulay Eszter)

A bádognyúl karaktere, szerepe, a nézők számára is rejtélyes volt. Akadt, akinek a bádognyúlról, egy kőrfolyosón lébecoló szomszéd gyerek jutott az eszébe. 

„A nyúl az alapvetően kilóg a sorból, de a Kicsibácsit és a Kicsinénit is valahogy öregebbnek képzeltem, olyan idős embereknek, akik már nem változnak soha. A nyúl talán a gyerekük, de mégsem. A kérdés az, hogy ki ez a nyúl?” (nézői kérdés)123081647_2717131871896344_500770423233895995_o.jpg„Sokat tettük fel a kérdést, hogy a gyerekük, de úgy a gyerekük, hogy nem a gyerekük…vagy a barátjuk. András szerint ezt a viszonyt, leginkább egy ilyen mester-tanítványi kapcsolattal lehet a legjobban leírni. Ezt mi kiegyenlítettük. A mester és tanítvány kapcsolat megmaradt, amiben azonban a barátság is fontos szerepet kapott. Nem apa -fiú kapcsolatot szerettünk volna ábrázolni.” (Katona László)

"Semmi esetre sem apa-fiú kapcsolatról van szó. Igazság szerint nem volt ez pöccre kitalálva előre. Úgy kezdődött az egész, hogy ültem héven, és eszembe jutott a mese első három mondata. Volt egyszer egy öreg dió, abban lakott Kicsibácsi, és Kicsinéni meg Imikém a bádognyúl, a madaruk. Egyszerre ott volt ez a szöveg, gyorsan leírtam. Fogalmam sem volt, hogy micsoda is ez, csak izgalmasnak tűnt. És akkor elkezdtem foglalkozni a történettel, hogy kicsodák, honnan jönnek, hová mennek. De nem volt a fejemben egy komplett család képe, így nem volt eredettörténetük sem. Valójában nem lehet tudni, hogyan kerültek a dióba, és hogy milyen viszonyban is vannak egymással. Ez a mester és tanítvány dolog benne van, hiszen Kicsibácsi szeret megnyilatkozni, szereti elmondani, hogy mi a tuti, de van ebben a viszonyban egy nagy adag barátság is. Emellett óhatatlanul ez mégis csak egy család,  „szülő gyerek valami” is. De azért vigyáztam, hogy Imikém ne legyen kisgyerek.” (Dániel András)

123139884_2717131831896348_5524472174549499640_o.jpg

Izer Janka az előadásról:

https://helyorseg.ma/rovat/ajanlo/izer-janka-arrol-hogy-van-e-tovabb-n-a-kicsibacsi-kicsineni-meg-az-imikem-cimu-eloadasrol?fbclid=IwAR136al276GwRgw7-SHu_OKlOqlJ8hvljT59w2tkkL6y4e4L9jI0U4NA-jY

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr9316278828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása