Lemezjátszó Móczán Péterrel
Február 15-én Móczán Péter zeneszerző, előadóművész, producer, basszusgitáros, az East együttes alapítója, a zenekar 1981-ben megjelent Játékok című albumának történetéről mesél.

Egész pontosan 1975 november 15-én alakult az improvizatív rockzenét játszó East, az alaptrió tagjai Móczán Péter és középiskolás barátai (Király István, Varga János) voltak. Az első, nagyjából kétéves időszakban először Szakcsi Lakatos Béla volt a billentyűs, a második évben Csík Gusztáv jött a helyére, később Németh János szaxofonos is csatlakozott a csapathoz. Kezdetben az East tagjai folyamatosan cserélődtek, és gyakran más együttesek legkiválóbb zenészei is részt vettek a produkciókban. Így alkalmanként vendég volt Lakatos Tóni szaxofonos, Babos Gyula, Füsti Balogh Gábor, vagy Deseő Csaba.

A zenekar sajátos, jazzrockos hangzásvilágára nagy hatást gyakorolt Jimi Hendrix: Are You Experienced című lemeze, a 70-es évek korai progresszív zenekarai, mint a Pink Floyd, a Genesis, a Yes, a King Krimson, Soft Machine, a Mahavishnu Orchestra elementáris zenéje és néhány évvel az East megalapítása előtt a bluest játszó lengyel SBB (Silesian Blues Band) trió.

east_jo.jpg

„Szinte azonos ambícióink voltak. Mi nagyon egy húron pendültünk, közös céljaink voltak, és mindent közösen oldottunk meg. A megalapitáskor nem gondoltuk azt, hogy lesz majd 14-15 lemezünk, nem hogy nem hittünk benne, de is nem gondoltunk rá. Persze azt gondoltuk, hogy amit mi csinálunk a borzasztóan fontos.

A hetvenes években olyan zenék inspiráltak amelyeket nem nagyon lehetett még hallani Magyországon. Abban bíztunk, hogy a mi zenénk majd valamilyen módon itthon is sikeres Ha az első szegedi koncertünkön ’75-ben, és később is nincs az a siker, talán másképp alakulnak a dolgok. Persze ezek a fellépések nem voltak mérhetők az akkori rock zenekarok koncertjeihez, mi mindig nagyon kicsi helyeken, kis jazz klubbokban játszottunk, de ezek a folyamatosan tovább lendítettek minket és a célok egyre növekedtek.” (Móczán Péter)

 „Az első énekesünk 1980-ban csatlakozott a zenekarhoz, miután több, később sikeres énekest is kipróbáltunk, de számunkra egyikőjük sem felelt meg, végül Zareczky Miki lett a nyertes. Miki kitűnően beszélt és énekelt angolul, képzett zenész, énekes volt, aki a konzervatórium jazz-tanszakán pallérozta képességeit, és ismerte azt a zenei világot, amit mi játszottunk és folytatni akartunk. Nem sokkal később éppen Miki ajánlására került a csapatba Pálvölgyi Géza billentyűs, szintén a jazz-tanszékről. Így alakult ki velük és az alapítókkal - Varga János gitár, Móczán Péter basszusgitár, Király István dob - az a legendás felállás, amelyhez az első két albumunk fűződik, a Játékok és a Hűség. Az ezeken hallható számok mind újak voltak, legföljebb csak néhány motívum, egy- egy harmóniasor épült be a régi szvitekből az albumok zenéjébe. A szövegeket pedig mi írtuk: Zareczky  Miki, Móczán Péter és Varga János. Mindent kiírtunk magunkból, ami foglalkoztatott bennünket, nem voltak korlátaink, ha pedig ügyetlenre sikerült egy-egy sor, akkor javítottuk egymás szövegét - anélkül, hogy bárki zokon vette volna a másik lektorkodását.”

Forrás: musicmedia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr1016426568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása