Lemezjátszó Takáts Tamással
Takáts Tamás rock- és bluesénekes, dobos és gitáros a Senator együttes első és egyetlen nagylemezéről a Senator című albumról mesél.

Takáts Tamás számos zenei formációnak alapítója volt. Kezdetben a Fáraó, majd a Tinédzser zenekarokban játszott és rendszeresen lejárt a Kölcsey Gimnáziumba, ahol  – többek között  – Dresch Mihállyal is együtt zenélt. Profi zenésszé a Forma 1. nevű zenekarban vált. A következő években az 1979-ben Szigeti Ferenc által alapított nagysikerű Karthago frontembereként ismerhette meg az ország. 1985-ben alapította meg a Senatort, amely kritikusai szerint stílusában az akkor már feloszlott Piramishoz hasonlított.

A Senator tagjai neves zenészek voltak: Gigor Károly (ex-Hardtop) (dob), Som Lajos (ex-Piramis) (basszusgitár), Szekeres Tamás (ex-Varga Miklós Band), Takáts Tamás (ex-Karthago) (ének), Varga László (ex-Pardon) (billentyűs). A szövegeket a korábbi Lemezjátszóból is szerepelt Horváth Attila írta.

senator.jpg

Klasszikus rockzenei hagyományokon alapuló zenekarként igyekeztek berobbanni a hazai pop-rock szcénába, de az akkori kultúrpolitika, és mindenféle lejáratókampány nem kedvezett az együttes előmenetelének.  A zenekar egyetlen és első lemeze, az azonos néven futó Senator 1985-ben jelent meg a Hungaroton-Start Kiadónál.

 

 

 

 

 

 

 


 "Vállalom, ez a lemez szép élmény volt."

"Ma már így több, mint 30 év távlatában van rálátásom a dolgokra, akkor mi annyira benne voltunk a közepében, hogy nem nagyon fogtuk fel mi is történik körülöttünk, milyen ellenérdekek működnek a háttérben a Senatorral kapcsolatban.

Ezt a formációt rajtunk kívül nem sokan akarták. Izgalmas időszak volt: a Piramis felbomlott, a Karthago is beadta kulcsot. Ezt korszakot leginkább egy Piramis dallal tudnám reprezentálni, vagyis: a Túl nagyra nőttél érzés abszolút igaz volt az akkori rock életre. Akkoriban alulról, a közönség által támogatott rockzenekarok dominanciája megnőtt, Piramis brigádok születtek, a Hajógyári Szigeten megrendezett koncertekre olyan fiatalok vonultak ezrével, akikre a korabeli kultúrpolitika azt mondta, hogy nem is léteznek. A társadalom vezetői elejét akarták venni ennek a rockforradalomnak, és megpróbálták ellehetetleníteni a feltörekvő hazai rockzenkarokat. Som Lajost megvádolták aranycsempészéssel, ment egy olyan propaganda, hogy a „csövesvezér" aranycsempészéssel él jól. A Piramist semmisítették meg először, aztán a Karthagora ráfogták, hogy a koncertjein agyontapossák a gyerekeket stb. stb..

Tudni kell, hogy akkoriban a szovjet turnékat lassan és rossz átváltással fizették ki, ezért mindenki vagy szovjet színes tévét vett, vagy azonnal aranyat, mert azt biztosan el lehetett adni és nem kellett fél évet várni a gázsira. Elindult egy sunyi lejáratókampány, és közben más szoftosabb zenét játszó együtteseket támogatták, mint az Első Emeletet, Hungáriát, vagy az ERGO-t. Ebben a légkörben keresett meg Som Lajos, hogy nem akarok-e vele együttműködni, együtt zenélni, és azonnal igent mondtam, hiszen mindig is ilyen dafke rockzenész voltam, valamiféle ellenálló, így alakult meg a Senator is."  

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr6716432306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása