Prémium beszélgetések - Trom Kata 11. rész
Trom Kata ékszertervező a Tér-lélek-tan könyv és más saját kidolgozású otthonteremtéssel foglakozó könyvek szerzője, mesél különböző anyagok, drágakövek, apró fémtárgyak, üveg, műanyag gyöngyök társításával készített nyakékeiről és lakáskultúráról

A világban sokfelé kalandoztam: a különböző anyagok (gyapjú-selyem szövés, drágakövek, apró fémtárgyak, üveg, vagy éppen műanyag gyöngyök) társításával különböző kultúrák, minőségek és hangulatok sűrűsödnek egy-egy alkotásba. Mindegyik nyakék más, mindegyikben másképp érezheti magát a viselője, attól függően, hogy melyik női minőségét hívja elő. Valamennyi darabnak saját neve van. Gyakran ez az általam kitalált cím is segíti az illetőt abban, hogy rátaláljon saját nyakékére, írja magáról Trom Kata.

trom_1.jpgGyerekkorom óta lélekhez szóló élményeket gyűjtök, ezeket közvetítem valamennyi tevékenységemben: tér-rendezek, tanítok, nyakékeket készítek és tolmácsolok. A színek, a fények játéka és a különböző anyagok, textúrák mindig is lenyűgöztek: izgalmas kalandra hívtak a láthatón túlra. Művészettörténeti tanulmányaim során rádöbbentem arra, hogy engem az iparművészet, a tárgyakból sugárzó szellemiség, illetve a tér és az ember viszonya érdekel igazán, itthon és bárhol a világon.

Évekig éltem Japánban és Portugáliában, hosszabb időt töltöttem Indiában, Angliában. Utazásaim és különböző kultúrák, spirituális hagyományok, valamint a keleti és a nyugati lakberendezési szokások megismerése nyomán korán felismertem, hogy a felszín mögött a közös vonásokat és lélek-minőségeket keresve, közelebb kerülhetek az élet esszenciájához. A keleti kultúrák tárgy és anyag tisztelete, művészi rangú kézművessége inspirál. A hagyományokban

gyökerező, de a jövő felé vezető, a folyamatos változás értékét felismerő szemlélet vezet mindenben.

Saját kidolgozású tér-lélek-tan elméletemet a gyakorlatban is élem, közel tizenöt éve támogatom az embereket, hogy a dolgok helyükre kerüljenek az életükben fizikai és lelki értelemben egyaránt. A legnagyobb öröm számomra a másokkal töltött minőségi idő: tanítványaim és az otthonuk kialakításában vagy átrendezésében tanácsot kérők számára segítek felismerni és megérteni életük sokrétű összefüggésrendszerét. Előadásaimban is szeretnék szemléletváltásra inspirálni mindenkit.
trom2.jpg

TROM KATA
MIÉRT OTT VAN A SZÉK?

RÉSZLETEK:

„A falak és a tér, azaz a szilárd anyag és az üresnek tűnő anyagtalanság összefüggése és egymásrautaltsága tehát nem elvont filozófiai vagy spirituális fogalmak, hanem a mindennapjaink megtapasztalható realitása. Még ha ennek a titkos kapcsolatnak nem is vagyunk tudatában, akkor érezzük jól magunkat valahol, amikor egészséges a tér és a falak, illetve az alaprajz és a berendezés aránya. Ez az arány azonban mindenhol más, hiszen egyszerre idomul hozzánk, a hely funkciójához – legyen az egy otthon valamelyik szobája vagy bármilyen világi, illetve szakrális közösségi tér – és ideális esetben a hely szelleméhez. Ezek teljessége úgy is elképzelhető, mintha valamennyi épület – így otthonunk is –, saját látható, illetve láthatatlan energia struktúrákból állna. Talán úgy is mondhatjuk, hogy az épület olyan egyedi szerkezettel rendelkezik, ami nemcsak a hely minőségét határozza meg, hanem valamilyen különleges módon magában hordozza az ott lehetséges események és élethelyzetek teljes spektrumát. Mindezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy amikor kialakítjuk életterünket, miden esetben egy találkozás történik. Két energetikai rendszernek kell megismerkedni és összhangba kerülni egymással: az épületnek és nekünk.”

6759806_5.jpg„Izgalmas párhuzamot vélek felfedezni otthonunk struktúrája, és a világon talán a legtökéletesebb és legszebb természetes képződmények, az ásványok kialakulása és rendszere között. Ahogy a drágakövek tulajdonságait belső szerkezetük, azaz atomjaik szabályos geometriát követő csodálatos elrendezése – a kristályrendszerük – adja, úgy otthonunk váza és energetikailag meghatározó eleme az alaprajz, valamint a falak által kijelölt és körbehatárolt tér. Tapasztalatom szerint, a különböző terek – a drágakövek felépítéséhez hasonlóan – a helyiség valamennyi pontján ugyanazt az egyedi minőséget képviselik. Tehát ugyanolyan szabályos és stabil energiával találkozunk egy négyzet alapterületű helyiség sarkaiban, az oldalfalak mentén, vagy éppen középen. Szabálytalan, sokszögű alaprajz esetén pedig teljesen másféle minőségeket tapasztalhatunk, és bizonyos időbe telhet, amíg találunk egy olyan számunkra kellemes helyet, ahová jól esik leülni.”
„A tér-lélek-tan szempontjából nemcsak az otthonunk alaprajza árul el sok mindent, illetve rejt megfejtendő titkokat, hanem a berendezés módja és a mozgásterünk is. Hiszen a bútorok azon túl, hogy a kényelmünket szolgálják és segítik életünket, önálló helyet foglalnak el.
A térből a berendezési tárgyak által kiszakított helyen pedig az embernek nincs keresni valója, csak a fennmaradó tér az övé, ott tud létezni és mozogni. Az életünket meghatározó számos tényezőhöz hasonlóan, lakóterünk berendezésekor, és mozgástereink kialakításakor is különböző mintákat követünk. Bárhol élünk a világban, az adott kor és társadalom általánosan elfogadott normái és divatja hat ránk… Az aktuális trendek néha megnehezítik, hogy olyan életteret alakítsunk ki, ami valóban rólunk és nekünk szól és minden szinten minket támogat. Ismerős lehet az a bosszantó érzés, amikor sehol sem kapható az az egyszerű és kényelmes kanapé vagy fotel, amelyre vágyunk – pusztán azért, mert a tervezők éppen más irányban képzelik el az ülőgarnitúra jövőjét.”

„Amikor tudatosabban alakítjuk a környezetünket, elsősorban az otthonunkat, és legyőzve a birtoklási vágyunkat kevesebb tárggyal is beérjük, elkerülhetjük a jelen kor egyik veszélyét: nem esünk az anyag fogságába. Ha ellenállunk a fogyasztói társadalom nyomásának, azaz hogy olyan dolgokat is megszerezzünk, amelyekre valójában nincs is szükségünk, akkor a külső elvárások már nem korlátozzák lelki mozgásterünket. Ugyanakkor, itt nem az a lényeg, hogy a külvilággal vagy a társadalommal álljunk szemben, hiszen a lelki mozgásterünk elsősorban nem ennek függvénye. Fontosabbnak tartom, hogy saját magunkban találjuk meg azt a mindenki számára egyedi lelki dimenziót, amely a boldog élet egyik kulcsa lehet. Ezzel párhuzamosan pedig otthonunk terein is lazíthatunk, illetve olyan személyes közeget teremthetünk, amely valóban teret enged életünk kibontakoztatásához, és nem gátolja azt.”

 

A beszélgetés alenti linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/B32kulturter/videos/221723362986191

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr8816467558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása