Lemezjátszó Wahorn Andrással
Az A. E. Bizottság első, 1983-ban megjelent Kalandra fel! című avantgarde-jellegű lemezéről mesél Wahorn András.

Wahorn András (eredeti nevén Pintér András) alapító tagja az Albert Einstein Bizottságnak,  avantgard festő, grafikus, webdizájner, zenész filmes. 2006-óta Mezőszemerén él és különböző más formációkban zenél.

Az A.E. Bizottság szövegei annyira érthetetlenek voltak, hogy mindenki azt hallott bele a számokba, amit akart - Wahorn András szerint ezért lehetett sikeres a 80-as években ez az elképesztő zenekar.

Forrás : https://hvg.hu/kultura/20141211_Wahorn

Első nagylemezük a Kalandra fel! (1983) címet kapta. A lemez alapja egy koncert-felvétel, amely a gödöllői művelődési házban készült. Az év nagylemezei közül a 29. legkelendőbb lett, húszezernél is több (ef Zámbó közlése szerint 30-40 ezer) eladott koronggal. A Kalandra fel! volt az első magyar avantgárd-jellegű zenei album. A hatóság a lemez kiadása előtt kérte, hogy az akkori állampárt központi bizottságára való tekintettel változtassanak nevet. Így lett az együttesből A. E. (azaz Albert Einstein) Bizottság.

 a-e-bizottsag-kalandra-fel-cd-564b_1_big.jpg

„A világtörténelem része és popszcénát is érintettük. Bizonyos fokig zenekar, de nem túlságosan.

Annyiban volt zenekar hogy úgy néztünk ki egy fényképen, de ugye nem voltunk zenészek, egyedül Jony, a gitáros volt zenész kifejezetten, ezenkívül csak nadrágot varrt.

Én sem vagyok zenész. Már azt hittem, hogy megtanultam szaxofonozni 67 éves koromra, de rájöttem, hogy inkább producer vagyok, aki a megfelelő pillanatban valami döbbeneteset tud csinálni. Aztán ott van Laca (feLugossy László), aki abszolút nem zenész, a zenének semmilyen darabkáját sem tudja produkálni, Öcsi (ef Zámbó István) pedig csak bizonyos fokig volt zenész, tehát ő tudta, hogy vannak hangnemek, és ha azt mondtuk neki, hogy F-dúr, akkor nagyjából azt tudta is. Mari (Bán Mária) dobolt, Sanyi ( Bernáth(y) Sándor)  szintén ismerte az akkordokat.

Tehát ha úgy vesszük voltak a zenekarban olyanok, akik enyhén zenéltek is, de nem ez volt a lényeg.

A zenélésünket én úgy képzeltem, hogy nem kell tudni egy hangszeren játszani, hanem egy hangszert meg kell fogni, és azt kell rajta csinálni, amit tudsz, nem azt, amit mások tudnak." (Wahorn András)

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr216527804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása