Átmentett kincseim
Szeredi Ambrus Noémi textilmíves kiállítása a B32 Trezor termében május 27-től június 18-ig tekinthető meg.

A kiállítás a művész eddigi munkáinak az összegzése, amelyben a múlt, a jelen, a jövő együtt jelenik meg. Ahogyan Szeredi Ambrus Noémi fogalmaz: „A korábbi kiállításokhoz képest koncentráltabb anyag látható a mostani tárlaton. Múlt-faggató, de a jelenből táplálkozó és a jövőt megalapozó és stabilizáló világkép bontakozik ki a textilművek összességéből. Pillanatokat, állapotokat, és folyamatokat rögzítenek ezek a művek, amelyekre úgy is lehet tekinteni, mint a lélek belső vándorlásának állomásaira.

A kiállított munkák egy része olyan installáció, amelyek családi hagyatékokból kerültek a művészhez. A posztamenseken és a falakon látható művek témáit a gyász, a vallás, a zene, az elmúlás témái ihlették.

2021_05_27_b32_ambrus_noemi.jpg

szeredi Ambrus Noémi 1966-ban született Budapesten, művészeti tanulmányait rajzszakon kezdte; később már konkrét elágazásként, a MOME textil szakirányán szerezte újabb diplomáját. A művészeti és rajz oktatás mellett az idő során kibontakoztak saját tervezésű, egyedi technikájú alkotásai; melyek különleges atmoszférája az alkalmazott anyagokban és a művész által megjelenített eljárásban rejlik.
Falikárpitjai, textilképei aprólékos kézműves munkák, melyek újragondolt-elfeledett régi nemes kelmékből (selyem, bársony, csipke, brokát); előkelő kúriák enteriőrjéből, vagy szakrális terekből származó drapériákból születnek. Metamorfózisuk szeredi Ambrus Noémi általi, így műalkotásokként
élnek tovább mai formájukban, de mégis tradíciójukat magukban hordozva bújnak falikárpit, tükör, vagy épp egy „textilfestmény” bőrébe. Az éteri művek a régmúlt emlékeivel, vagy épp a tudomány szféráinak érintésével alkotják különös eklektikájukat, esszenciájuk épp ebben a modernkori és
„antik” fúzióban rejlik. szeredi Ambrus Noémi textilfestményei közül mára több alkotás köz-és magángyűjtemények méltó darabja.
„A hetekig is eltartó alkotó munka során átlényegülnek ezek a képek. E folyamat során fedeztem fel, s kezdtem alkalmazni régi fotókat, elhasználódott textíliákat, melyeknek jelentős része az öreg bútorok levetett ruháiból, régi bársonyszoknyákból, selyemingekből, csipkeszegélyekből, terítőkből, gallérokból kerültek ki. Ezáltal életre kelnek, őrzik múltjuk titokzatosságát, s új tartalmakkal gazdagodnak.” (szeredi Ambrus Noémi)

 aranycsipke_noemi.jpg

Belépés védettségi igazolvánnyal! Maszk viselése kötelező!

Megtekinthető: 2021. június 18-ig minden hétköznap 14-19 óráig a rendezvények függvényében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr1216567134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása