Lemezjátszó Classic Csoóri Sándorral
November 30-án este 7 órakor folytatódott az online lemezhallgatás a B32-ben.

Csoóri Sándor a Muzsikás egyik alapítója mesélt Horváth Gergelynek az együttes 1986-ban megjelent Nem arról hajnallik, amelyről hajnallott című albumáról. A videót itt tekinthetitek meg.

Az 1973-ban alakult Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei formáció, Magyarország az egyik legnépszerűbb népzenei együttese, amely nem csak külföldön, de a világ szinte minden pontján ismert, nem véletlen, hogy pályafutása során egészen a New York-i Carnegie Hallig is eljutott.

Az évtizedek óta népzenei és világzenei eseményeken egyaránt fellépő csapat számára szinte semmilyen műfaj – legyen az alternatív, dzsessz, kelta, zsidó zene –, nem idegen.  A Muzsikásnak elsőként sikerült elfogadtatnia a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust.

r-3428203-1505829217-8097_jpeg.jpg

„ Éry Péterrel nagy barátságban voltam már akkor is, és mindketten nagy Rolling Stones rajongók voltunk. Együtt buliztunk, ment a fiatalos élet.(…)

 Az volt a legjobb, hogy fiatalok voltunk, és bírtunk mindent (…) és befogadók voltunk sok mindenfélére. Akkor jöttünk rá, hogy ez a népzene kiapadhatatlan forrás. Szerettünk volna világzenésebbre csinálni a lemezünket, bár akkor még szinte nem volt olyan műfaj, hogy világzene, és mi próbálkoztunk. (…) A zenekarnak az volt az ideológiai háttere, hogy az eredeti népzenét is játsszuk meg a feldolgozásokat is. (…) Nem voltunk ilyen begyöpösödött népzenészek, Rolling Stonesra buliztunk, meg népdalokat énekeltünk a pálinka mellett.(…) A koncepció azt volt: hogy népzenei dallamokra szövegeket írtunk, és aztán közösen eljátszottuk. Mindenki azt hiszi például az Inndulj el (egy Úton) ! című dalról, hogy népdal, pedig nem . A szöveg kitaláció, pont akkor voltam nagyon szerelmes, és hát erről szól a dal.”

 „A lemezen hallható dalok egy része hagyományőrző feldolgozás, mely híven próbálja felidézni a paraszti előadásmód stílusjegyeit, másfelől hallhatunk olyan törekvéseket, melyek populáris zenei irányzatokkal (blues) hozzák összefüggésbe a magyar népzenét.” – olvasható a lemez hátoldalán.

Sebestyén Márta - ének, furulya
Ifj. Csoóri Sándor - ének, koboz, duda, brácsa, ütőhangszerek
Éri Péter - buzuki, töröksíp, citera, cselló, brácsa
Hamar Dániel - nagybőgő, ütőhangszerek

„A lemezt indító Rabnóta vagy az Azt gondoltam eső esik (mindkettő Éri gitárszerű buzukijátékával) jól érzékelteti a nyitást, ez a két szám akár popdalként is megállna a helyét (ma világzenének hívnánk). A mezőségi, rendkívül kemény ütemű Hidegen fújnak a szelek-ből pedig olyan erő árad, hogy nem csoda, ha még egy holland underground zenekar (The Ex) is felvette a repertoárjára. Miként az sem, hogy a Muzsikás ezzel a produkcióval már gyakori vendége lett a hazai és európai folkfesztiváloknak.” – írja Jávorszky Béla Szilárd zenei szakító honlapján a Muzsikás együttesről.

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr7816306664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása