„HOL NEM VOLT BETLEHEM” a B32 online galériájában
Kokeshi Betlehem és gyerekkönyv-illusztrációk karácsonyra!

2016 decemberében a B32 Galériában Hol nem volt... címmel gyerekkönyv-illusztrációs kiállítást rendeztünk, melynek anyagából a Karácsonyra készülve most online tárlatot állítottunk össze. A tizenegy kiállító alkotó képét Tóth-Vásárhelyi Réka Kokeshi-Betlehemével egészítettük ki.

A kokeshik Japán északi részéről származó fából faragott babák. A hagyományosan japán férfi mesterek által készített gyerekjátékokat az 1600-as évek óta spirituális tárgyként is használták. Tóth-Vásárhelyi Réka iparművész egyedi karácsonyi kokeshi jászolja a B32 galéria idei karácsony meglepetése a Hol nem volt… gyerekkönyv-illusztrációs kiállítással együtt.

A Kokeshi Betlehem köré állított kiállításról Jeney Zoltán író, a Hubby Magyar Gyerekkönyv Fórum alelnöke mesél, míg a jászól történetét Tóth-Vásárhelyi Rékától halljuk. 

A lenti linken nézhető meg a B32 karácsonyi meglepetés:

https://www.facebook.com/B32kulturter/videos/235204724688647

„A Jászolt 2016-ban, a Nagytétényi Kastélymúzeum felkérésére készítettem az adventi kiállításukhoz, ahol iparművészek a saját elképzeléseik szerint egy-egy fenyőfát díszítettek fel. Több elgondolást is igyekeztem összekötni a jászol elkészítésekor: egyfelől a Karácsony keresztény hagyományát a lehető legletisztultabb módon szerettem volna ábrázolni, másfelől a fenntarthatóságot is szem előtt tartottam. Ez utóbbi miatt készült el a jászolt kiegészítő fenyőfa, amit azóta is minden évben újra előveszünk az adventi időszakban és megkeressük a méltó helyét, amit idén a B32 Galériában találtunk meg. A jászol figuráit pedig, kokeshi készítő művész lévén fából, a japán babakészítési tradíciókat becsempészve készítettem el.” (Tóth-Vásárhelyi Réka

img_20201215_095652-k4.jpg

 Tóth-Vásárhelyi Réka rendszeresen képviseli Magyarországot Japánban az országos kokeshiversenyeken. 2016-ban Shiroishiben, egyetlen külföldi résztvevőként megkapta a japán gazdasági, kereskedelmi és iparügyi miniszter díját. Ő az első nő babakészítő, aki képes volt nyerni egy olyan mezőnyben, ahol elsősorban hazai művészek alkotásait láthatja a japán közönség az ország minden részéből Hokkaidótól Okinawáig. Ezer babából válogatta ki a zsűri a legjobbakat, Réka Öltöztetős kokeshi szekrénnyel című alkotása mindenkit lenyűgözött.

img_20201215_095659-k1.jpg

A művésznő gyerekkorában szeretett bele a keleti kultúrába. Szüleinek évekig japán szomszédai voltak, a két család szinte egy közösségként élt egymás mellett. Később ösztöndíjjal kijutott a felkelő nap országába, ahol a Kobe Egyetemen többféle órára járt, így ismerkedett meg Tsukawaki Jun szobrászművész mellett a fa megmunkálásával is. Az igazi áttörést Réka képes mesekönyve hozta meg, amely egy kokeshi baba történetén keresztül mutatja be a japán kultúrát a magyar gyerekeknek. A képzőművész a kiadvány sikerén felbuzdulva kezdett el kokeshiket készíteni. 

img_20201215_095824-k3.jpg

Tóth-Vásárhelyi Réka legújabb tárlatán a japán népművészet gyökereiből táplálkozva magyar motívumokba, illetve vietnami népviseletekbe öltöztetett figurák is megjelennek. Ezek a kokeshi kreatív, „sosaku” változatai, amelyekhez sokszor már a szobrászművészetet is segítségül hívják.

A lenti linken nézhető meg a B32 karácsonyi meglepetés:

https://www.facebook.com/B32kulturter/videos/235204724688647

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr6416345390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása