Prémium beszélgetések - Gaál Gyöngyvér 6. rész
Gaál Gyöngyvér ékszertervező, ötvös szereti, ha tárgyai történetet mesélnek el, kedveli a nemesfémeket, de szívesen nyúl más anyagokhoz is, legyen az műanyag, üveg vagy textil.

Gaál Gyöngyvér ötvösművész a FISE tagja, 1987 óta vesz részt kollektív kiállításokon, első önálló kiállítására pedig 2011-ben került sor. Bizarr, sokszor játékos, nagyalakú ékszerei gyakran idéznek meg közkedvelt mesefigurákat, jellegzetes tárgyakat a magyar népmesék világából. Így ékszerei között megtalálhatjuk a Kismalac és a farkasok nyakéket, az Okos lány brosst, vagy például az Égig érő paszuly kitűzőt, és nem utolsó sorban a Kis gömböcöt, mint könnyed retikült. 

 

gyonyver.jpg

 

A művész narratív ékszerei gyakran merész formai és anyagkombinációkból állnak össze, gyűrűi, láncai egyszerre hordható, elegáns viseletek és egyedi design alkotások. A nemesfémek arany, ezüst, és ásványok, mint a citrin, turmalin, smaragd, ónix és gyöngyök mellett szívesen használ plexit és műgyantát.

Gaál Gyöngyvér évek óta a METU (Budapesti Metropolitan Egyetem) óraadó tanára, és néhány ékszere az Iparművészeti Múzeum állandó kortárs gyűjteményében is megtalálható.


gy1.jpg

 

A Fűgyűrű, csigagyűrű, diakeret-nyaklánc, szíves nyakék – Gaál Gyöngyvér ötvös, iparművész minden művében van egy bájos kis csavar. Már a legelső WAMP-on jelen volt, azóta vissza-visszajár. 

gy3.jpg

 

Brand
Tárgyaira - amelyeket leginkább ezüstből, csiszolt drágakövekből készít - a kettősség jellemző: gyakran nagyon egyszerű, szögletes formákat, durva, csiszolatlan felületeket, sarkokat, éleket ellenpontoz a kövek lágy vonalával, formájával, színévek. Az ékszeren belül gyakran nagyít egy-egy motívumot a megszokottnál jóval nagyobbra – ilyen a rózsa, a szív vagy a csiszolt drágakő. „Kedvenc ékszerem a gyűrű, gyűrűt tervezek legszívesebben: szeretem úgy kialakítani, hogy talpán megállítható legyen.”

 

Ars poetica

„Ritkán tervezek kollekciókat – gyűrű, fülbevaló, nyakék együtt - mert úgy érzem, sokszor elég ha valaki egy hangsúlyos ékszert vesz fel magára, legyen az gyűrű vagy nyakék.”

gy2.jpg

 

 Kedvencek

Nincsenek kedvenc designerei, inkább egyes ékszerekért rajong. „Azok izgalmasak számomra, amelyek valamilyen határt feszegetnek, például a méretükkel vagy anyaghasználatukkal, mégis hordhatóak maradnak, még ha alkalmi viseletként is.”

 

 Idézet tőle

„Szeretem, ha egy tárgynak van humora vagy történetet mesél el. Ilyen tárgyakat leginkább tematikus kiállításokra készítek.”

 

 Idézet róla

„Gaál Gyöngyvér piros szivecskés nyaklánca nagy sikert aratott, fűvel borított gyűrűje mellett. Az anyagok keveredése és a régi kor formái, az úgynevezett retro fellelhető Gyöngyvér munkáiban. Az erős kontrasztok, a zöld fűben megjelenő piros virág, vagy a fekete láncon virító piros szív a mai kor nőjének készült, amiket általában Gyöngyvér magán képzel el először, majd így alkotja meg különleges darabjait.”

 

Forrás: Antropos.hu

 A beszélgetés a lenti linken hallgatható meg:

 https://www.facebook.com/B32kulturter/videos/471684864211467

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr8916421460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása