Prémium beszélgetések - Edőcs Márta 7. rész
Edőcs Márta üvegművész alkotásai, tárgyai harmonikus emlékeket, pozitív érzéseket, pillanatokat örökítenek meg. 2020-ban a pandémia második hullámában még láthattuk a B32 Galériában Reload című kiállítását.

Edőcs Márta 1985-óta dolgozik üveggel, kezdetben ólmozott üvegablakokat készített, később színes síküveglapokat olvasztott össze, így jöttek létre a kisplasztikái, szobrai. Manapság ékszereket tervez üvegből, gyöngyből, ezüstből.

Alkotói munka - hitvallás: Éveken keresztül építészeti üvegeket készített, majd érdeklődése az egyedi galériatárgyak irányába fordult. Munkáiban hangulatokat, érzéseket rögzít. Ékszereiben az üveg kiegészül ezüsttel. Számára „harmónia” a kulcsszó, tiszta vonalakkal, egyszerű szabályokkal, rendszerekkel. Állandóan kísérletezik, szívesen játszik különböző felületekkel, matt és fényes, opál és transzparens üvegek, fény és árnyék, ezüst és üveg kombinációjával. Az anyag felszíni csillogásánál jobban érdekli a forma, a belül rejlő történet, üzenet, energia.

1994- ben amerikai ösztöndíjat kapott, az ott töltött idő során üvegművészettel, illetve ahhoz haszált alapanyagokkal, technológiákkal ismerkedett. 1995-ben alapította meg cégét Glass Design néven, melynek célkitűzése a hazai üvegművészek ellátása alapanyagokkal, eszközökkel, szakirodalommal, illetve az üvegművészet terjesztése, oktatása, szakmai programok szervezése, nemzetközi kapcsolatok építése. Ettől kezdve maga is rendszeresen tanít hazai és külföldi kurzusokon.

Műhelyében számos alkalommal szervezett hazai alkotóknak külföldi művészek által vezetett kurzust. 2005-ben a MÜT szervezésében -NKA támogatással hazai üvegművészek részvételével workshopot vezetett Kecskeméten. 2015.-ben 5 különböző szakmában alkotó kollégát hívott meg saját műhelyébe az „anyagtársítások” című workshopra, majd ennek folyományaként az alkotócsoporttal több kiállítást szervezett. 2012-től 2018-ig évente tanár-asszisztensnek hívták Amerikába, Corning Glass Museum Stúdiójába. 2019-óta tanárként tart kurzusokat ugyanott.

edocs_marta_249.jpg

Tavaly ősszel a B32 Trezor Galériájában nyílt Reload című kiállítás kapcsán így gondolkodott az új munkáiról:

"A B32 Galéria és Kultúrtér Trezor Galériájában megrendezendő kiállításomon, néhány üvegmunkám mellett főleg az ékszereimet fogom bemutatni. A legfrissebb tárgyak a Florál sorozat új elemei. Amolyan kis hordható plasztikákról van szó (statement-, vagy koncept ékszer a műfaj neve), melyekkel emlékeket, érzéseket, pillanatokat örökítek meg és remélem, hogy pozitív energiát, harmóniát közvetítenek.

A kiállítás a „Reloaded”, azaz "újratöltve" címet kapta. Ez a szó jutott elsőként eszembe, a mikor tavasszal aktuális lett a téma és minél többet gondolkoztam rajta, annál egyértelműbb lett számomra, hogy több oldalról közelítve is ugyanide jutok. Jelenti azt, hogy a vírushelyzet adta kiszakadás és pihenés után újra töltve állok munkának, de jelenti azt is, hogy - mivel a kiállításra szánt tárgyaim jó része New Yorkban rekedt a MAD múzeum széfjében biztonságosan bezárva - az üres fiókjaimat újra kell töltenem, hogy legyen mit kiállítani (Múlt héten egy barátom segítségével hazaérkeztek a tárgyak, úgyhogy azok egy jó része is a posztamensekre került.). Ezzel együtt még jelenti azt, hogy egy kibillentő élethelyzet után újra alkotok, egyre színesebben és kiállítok. S végül – vagy főleg – jelenti azt, hogy a sok időre bezárt galéria terét is újra töltjük kiállítási anyaggal."

 

A beszélgetés a lenti linken tekinthető meg:

 https://www.facebook.com/B32kulturter/videos/1410083006002949

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr2016429408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása