TITKOK ÉS HAZUGSÁGOK 2. évad
Halász Ritával

A Titkok és hazugságok második évadának utolsó állomásához érkezve Halász Rita író, művészettörténész rejtélyével zárjuk a sorozatot. Egy olyan jól ismert és a szakma által is sokat kutatott, mégis titokzatos barokk szobor nőalakjával foglalkozik írásában, aki éppen a vallásos elragadtatás – meglehetősen érzékien ábrázolt – állapotában tűnik fel előttünk. Talán sokan már kitalálták, hogy Bernini Szent Terézéről van szó. A legintimebb pillanatokat átélő karmelita szerzetesnő révületének szemtanúiról azonban meglehet, mindeddig nemigen vettünk tudomást…

A nő a szentséget átélheti, de elgondolni nem tudja, mondja Jean Gerson (1363-1429) francia teológus. Szerinte minden, nőtől származó doktrinát fenntartással kell kezelni, és kétszer olyan szigorúan kell megvizsgálni, mint a férfi misztikusokét. Ez történt Avilai Szent Terézzel is, akit sokan támadtak és gyanúsítottak azzal, hogy látomásai nem az Istentől, hanem az ördögtől valók és jeles férfiak tanúságtétele kellett ahhoz, hogy végül ejtsék ezeket a vádakat.

Rómában, a Santa Maria della Vittoria-templom Cornaro kápolnájában található a barokk művészet egyik legismertebb szobra, egyben Bernini leghíresebb alkotása, a Szent Teréz eksztázisa. A karmelita szerezetesnő a hagyomány szerint 1571 és 1574 között élte át a szívsebzés élményét, amikor egy angyal az isteni szeretet tüzes lándzsájával átdöfte a szívét. Ezt a bensőséges, intim pillanatot ábrázolja Bernini.

josent.jpg

Gian Lorenzo Bernini: Szent Teréz eksztázisa, 1647-1652, Róma, Santa Maria della Vittoria, Cornaro-kápolna

A mai néző talán megrökönyödik a szobor nyílt érzékiségén, hiszen Teréz vallásos révületének „testi tünetei”, a kéjes arckifejezés, az elernyedt tagok leginkább a szexuális kielégüléséhez hasonlóak. Érdemes elolvasni Szent Teréz sorait:

„A test meg van semmisülve; nem tudja mozgatni se lábát, se kezét. Ha álló helyzetben érte, összeesik, mint egy élettelen tárgy. Még csak lélegzeni is alig képes. Csak nyög, de azt is halkan, mert az erő elhagyta, de ezek a gyönge hangok annál erősebb érzelmet fejeznek ki. (…) Ez (az angyal) egy nagy arany dárdát tartott a kezében, amelynek csúcsa, úgy láttam, kissé tüzes volt. Úgy tűnt föl előttem, hogy többször beledöfte a szívembe, úgyhogy egészen keresztül hatolt a belső szerveimen, s mikor visszahúzta, úgy éreztem, mintha azokat magával rántaná, engem pedig nagy szeretetre gyullasztott Isten iránt. A fájdalom akkora volt, hogy azt a nyögést csalta ki belőlem, amelyről az imént szóltam, viszont azonban ez a borzasztó kín olyan végtelen gyönyörűséget okoz, hogy lehetetlen volt azt kívánnom, hogy megszűnjék.”

(Önéletrajz, XXIX. fejezet, 308-309. o., Jézusról nevezett Szent Terézia összes művei, Fordította: Szent Teréziáról nevezett Ernő atya sarutlan kármelita)

ecstasy-of-saint-teresa-gian-lorenzo-bernini-327261.jpg

 

Bernini felhőn ülve jeleníti meg a szentet, átlényegült arccal, ernyedt tagokkal. Szeme lehunyva, szája félig nyitva. A vele szemben álló, vidám tekintetű angyal jobbjában nyílvesszőt tart. Ez a lefelé irányuló átlós mozdulat teremti meg az isteni és a földi találkozását, eggyé válását, ahol az „én” és a „te” közötti szakadék és különbség eltűnik. Isten teljes önátadásra hívja Terézt.

800px-cornaro_sm_della_vittoria.jpg

 

Bernini alkotásán Szent Teréz nincs egyedül, legintimebb élményét nyolc férfi nézi végig. Ők a híres velencei Cornaro család tagjai, akik a kápolna díszítését megrendelték Berninitől. Feltehetjük tehát a kérdést: valójában mit látunk: Szent Teréz látomását vagy a Cornaro család látomását az épp látomást látó Szent Terézről? Bár az a benyomásunk támadhat, hogy Szent Teréz látomása a loggiában lévő alakok előtt jelenik meg, érdemes megfigyelni, hogy a nyolc férfi közül csak egy nézi a jelenetet. A bal oldali fülkében a férfiak kettesével beszélgetnek egymással, vagy könyvet olvasnak, míg a jobb oldali fülkében három férfi folytat látszólag heves beszélgetést, és csak az erkély legszélén álló fordul Teréz felé. Vajon miért ő az egyetlen? Lehetséges lenne, hogy a többieket nem érdekli a látomás? Vagy valami másról van szó? Akár az is elképzelhető, hogy ő az egyedüli, akinek megadatik, hogy velünk együtt részese legyen a mennyei víziónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr1416458438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása