Lemezjátszó Classic Boros Csabával.
A Republic 1991-ben megjelent Arany Zsiráf díjas Hoppá-Hoppá! című lemezéről mesél.

A Republic együttes 1990. február 23-án alakult, a lemezborítóikon szereplő hal is ezt szimbolizálja. Boros Csaba (ex-Citrom, ex-Kenguru), Tóth Zoltán (ex-Balatonszelet), Bali Imre (ex-Denevér), Szilágyi László (ex-Cipőfűző, ex-Balatonszelet) és Bódi László Cipő (ex-Andante, ex-Cipőfűző) könnyen értelmezhető, szókimondó és hihetetlen dallamos zenéjéről vált híressé. Az együttes nem sokkal megalakulása után megnyerte a rockfesztivált Balatonlellén (amit a 67-es főút köt össze Kaposvárral).

A jeligéjük: The Worst Group of Hungary azaz a legrosszabb csapat Magyarországon. A mottóval görbe tükröt kívántak tartani az elé, hogy minden előadót a "legjobbnak" hirdetnek

 

Forrás: https://koncertsziget.hu/eloado/republic_393

r-3979193-1487533269-8044_jpeg.jpg

„Tétnélküli, nagyon laza volt ez lemez, semmi erőlködés nem volt benne, csak  odadobtuk, és ez akkor baromi  jó volt, valami hihetetlen felszabadultság érzés volt bennem. Minden nagyon természetes volt, Cipő írta a dalokat az első lemezekre."

"A lemez érdekesen alakult, mert hozta azt a hetykeséget, ami jellemző volt ránk, ugyanakkor ott volt a Gyerek vagyok című szám zongorás eposzként, vagy a Beszél a Te szemed, amelyek megmutatták Cipő lírai énjét is.” (…)

"A Repül a bálnáról iszonytató vitafórumok alakultak. Az akkori Danubius Rádióban, abban az internet nélküli világban, amikor se e-mail, se facebook nem volt, és a betelefonálás ment, és mindenki felvállalta a hangját, csak kapkodtuk a fejünket, voltak akik azt mondták, hogy mit képzelünk, hogy nem tiszteljük az idősebbeket, miért kell beléjük rúgni… mások meg azt mondták, hogy na végre megmondták ezeknek a rohadt kommunistáknak,  és mi csak hallgattuk ezeket, miközben mi nem gondoltunk bele semmi ilyesmit.” ( Boros Csaba)

"Sokat énekeltem Cipő mellett, valójában mindig úgy volt, hogy ketten voltunk a színpad motorjai. Aztán ahogy a Laci kezdett megbetegedni, egyre többet énekeltem én is. Ő meg egy oktávval lentebb énekelte a dalokat. Amikor arra került a sor, hogy én legyek az énekes, akkor őszintén megmondom, énekórákat vettem Gerendás Petitől (Gerendás Dani apukája), aki nagyon kedves volt, mert Ő mondta, hogy menjek el hozzá, majd felkészít erre a posztra. Innentől kezdve egyre több tapasztalatot szereztem a színpadon. Igazából nem azt mondom, hogy könnyű volt hangilag és fizikálisan megugrani az egészet, de lelkileg sokkal nehezebb volt átvenni azokat a dalokat, amik eddig a Cipő szájából szóltak. Bizonyos lelki gátakat és küszöböket át kellett lépnem ahhoz, hogy ezt maximálisan meg tudjam oldani. Ma is vannak olyan dalok számomra, amik tabu dalok. Például A 67-es út, amit a jövőben egy ideig biztos nem fogok elénekelni, mert ez annyira Cipő dala volt, hogy nagyon sokáig, míg Republic lesz, az Övé is marad. A koncerteken felvételről szól az Ő hangjával. Mostanra már belerázódtam ebbe a feladatkörbe és sok örömet is hoz. Közben sok gondolat is megfogan az ember fejében, amikor ezeket a dalokat énekli. Tényleg egy más szerepkör, amikor azokat a gondolatokat, a szavakat, a mondatokat, a dalszövegeket Te közvetíted a közönség felé. Más, mint amikor az ember gitározik. Aki ezt nem csinálta eddig, ezt nem is érezheti." (B. CS.)

Forrás: https://dunapartprogram.hu/interju-nincs-ket-egyforma-koncert-es-ket-egyforma-kozonseg-sem-republic-boros-csaba/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr9716570172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása