Prémium beszélgetések Gungl Tiborral 13. rész
Vashulladékból, biciklialkatrészekből, italosüvegekből készült újrahasznosított UPLUX asztali lámpáiról mesél Gungl Tibor.

Újratervezőként határozza meg magát Tibor, aki felismerve, hogy elkerülhetetlen a kőolaj és fogyasztásalapú rendszer megváltoztatása, alternatív eljárásokat keres. Szemléletformáló attitűdje az anyaghasználat és a gondolkodásmód terén is érvényre jut. (lakaskultura.hu)

A Gungl Tibor nevével fémjelzett UPLUX lámpák regeneratív tervezés eredményei. Nemes anyagokból, például üvegből és rézből készültek. Ahelyett, hogy egy költséges "downcycling" folyamaton mennének át, tekintélyes hozzáadott értékkel visszahelyezi őket a termék szintjére. Minden UPLUX lámpa egyedülálló darab-eredeti tervezés és építés. A tervező beavatkozik azáltal, hogy az alapanyagot aprólékos kivitelezéssel választja ki és alakítja, de nem célja a kiindulási anyag teljes megváltoztatása. Ez a tervezés párbeszéd az anyagokkal, annak elérése, hogy az újjászületett minőség egy másik formába-funkcióba ágyazva megtalálja helyét - olvasható az idei Salon Budapest honlapján.
A tervek szerint idén szeptember  24-től 26-ig  tekinthetik meg az érdeklődök Gungl Tibor munkáit a
S/ALON BUDAPEST Lakástrend kiállításon a Budapest Sportarénában.
laemp.jpg

Az UPLUX lámpacsalád egyedi darabjainak csomopóntjait a kerékpárokról ismert gyorszárak rögzítik, buráik újrahasznosított, homokfúvott üvegpalackokból készülnek. Az eredeti, durva megmunkálású alkatrészek finom felületkezelésének köszönhetően nyerik el a lámpák barátságos összhatásukat, melyek a fenntartható design szellemiségét követve az újrahasznosítás folyamatát gondolják tovább olyan módon, hogy új funkciót adnak az eredeti alapanyagoknak. Az eldobható, tárgyhalmozó fogyasztói megközelítéssel szemben tudatos szellemiséget követve igyekeznek új életet adni a még működőképes alkatrészeknek.

Az UPLUX kollekció ARTHROPODA modellje kerékpár- és autóipari hulladékokból készült, csomópontjaiban ezen alkatrészeket használja újra, gyémántvágott, csiszolt-homokfújt hulladéküveggel kiegészülve.

A PHASMIDA modell laboratóriumi csomópont-hulladékok és könnyebb hulladék üvegek felhasználásával készülnek.

A CENTIPEDE a telekommunikácóban használt hulladék adatkábel előnyös tulajdonságainak felfedezésével kialakult típus, kihasználva a réz és az üveg előnyös tulajdonságait.

A FIREFLY a gyémántvágott, csiszolt-homokfújt búrák gyártási hulladékának felhasználásával jött létre, a formaalkotás meghatárizó karaktere a burák játékossága.lamp2.jpg

 

"Nem hiszem, hogy a tervezés kompromisszumokat jelentett volna csak azért, mert szemétből dolgozok. A vasnál, az üvegnél és réznél szebb, nemesebb anyagokat nem találtam volna. Az, hogy ezek már egyszer használva voltak, valami más funkcióban működtek, kihívás. Kihívás, hogy ebből a jelentésből kihámozva, egy másikba rakva őket kell átjutnunk egy tervezési szakaszon. Hiszek abban, hogy a tervezés igen is felelősséggel kell, hogy végbemenjen, azonban ez a tervezési hozzáállás nem járhat a szépségről és a funkcióról való bárminemű lemondással." (https://hoom.hu/uplux-lamps-by-gungl-tibor/)

lamp3.jpg

Bővebben  Gung Tibrról:
Gungl Tiborral abeszélgetés a lenti linken tekinthető meg:
https://www.facebook.com/B32kulturter/videos/1767434263443669
http://www.lakaskultura.hu/dekoracio/gungl-tibor-lampatervezesben-benne-rejlik-szepseg-ujjaelesztesenek-gondolata/?fbclid=IwAR2L96qIZTJIuqC_7sV3fenvn3G0a_Od8QEmIpm9qBe9Dq_T10ULS6-qP5o

https://www.facebook.com/B32kulturter/videos/1767434263443669

A bejegyzés trackback címe:

https://b32-karinthy.blog.hu/api/trackback/id/tr9416486000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iratkozz fel hírlevelünre, és ne maradj le újdonságainkról!

 

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

B32 | Karinthy Szalon

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása